top of page

Far Onarımı mümkün mü?

Güncelleme tarihi: 6 Şub 2021

Artan yedek parça maliyetlerine çözüm 2 yıl önce bulundu, şimdi hedef milli serveti korumak ve onarım kabiliyet oranını artırmak! Her iş modeline değil sadece Ayna ve Far Onarımı'na yatırım yapıyoruz çünkü bu iş modelini ileriye taşımak hedefindeyiz.

Far Onarımı, Far Tamiri
Far Onarım Merkezi'nde Herşey Mümkün

Muallak hasarın küçük bir çarpma ile 50.000 TL olduğunu duyduğunuzda şok olmayın, sadece iki far bedelinin 30.000 TL olduğunu ön görürsek bu tutar ortalamada doğru!


 AUDI A3 Far (2016 Öncesi)
Audi A4

Sadece LED'li orijinal farların 5.000 TL gibi bir satış tutarından başladığını düşündüğümüzde peki onarımı mümkün mü diye hep aklımızdan geçer, bu yazımızda bu soruya cevap sunmaya çalıştık.





Bilindiği üzere son yıllarda özellikle sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının paralel olarak ta yedek parça fiyatlarının yükseldiği bir dönemdeyiz. Bu bağlamda ilgili yedek parça fiyatları artarken ihtiyaç duyduğumuz veya satın almak zorunda kaldığımız araç farlarından bahsedeceğiz.


Araç markası ne olursa olsun farın tanımında LED var ise far orijinal fiyatı 5.000TL'den başlıyor. Teknoloji evet pahalı lakin teknolojinin yanı sıra yedek parça maliyetleri 2020 yılı içerisinde kura bağlı olarak (araç yedek parçalarının %80'in üzerinde ki bölümü ithal edilmektedir) fiyatı artmıştır.

Özellikle araçların hasar anında %70 oranın da önden hasar aldığını düşündüğümüzde öncelikli olarak hasar gören parçalar kaput, tampon ve özellikle araç farlarıdır. Araçların fren süspansiyonlarının gün geçtikçe daha iyi olması vesilesiyle de genellikle araç farların da far camları kırılmaktadır. Bugün bir BMW 3 kasa diğer bir söylemle F30LCI Far Orijinal Fiyatı 14000 TL civarındadır.


Herhangi bir hasar anında aracınızda muallak hasar tutarının 50 bin TL civarında olduğunu ve bu hasarın kasko da hasarsızlık indiriminizi, tramer (araç hasar kaydınızın) kaydınızı etkileyeceğini ve özellikle orijinalliğini bozacağını, haliyle tüm bu durumların sonucunda aracınızın ikinci el satış değerinin ciddi derecede etkileneceği söylenir. Belirtilen muallak hasar tutarının en büyük tutarsal bölümü ilgili hasar gören farların bedelidir.


Teknolojinin gelişimi ile birlikte farlarda oto camlarında olduğu gibi farklı özellikler kazanmaktadır ki LED teknolojisi özellikle de görsel güzelliğe dönüşmesinde en büyük etkendir.


Araç farlarınızın iç ayna diye tanımlandırılan (krom kaplı parçalar) bölümlerinde araç markanızın adının, logosunun yer aldığı alanlar göreceksiniz işte bu orijinalliği korumak adına da onarımı tercih etmeniz önceliğiniz olmalı! Gün geçtikçe farklı markaların değişen araç tiplerinde marka adları ve logolarının birçok araç yedek parçasında olduğu gibi farlar üzerinde de yer aldığını görmekteyiz.

Farlar dört ana bölümden oluşmaktadır bunlar Far Camı, Far Kasası, Far İç ve Dış Modülü'dür. Hem yedek parça fiyatlarının artması hem de ilgili parçaların orijinalliğini korumak adına ilgili farların cam ve kasalarının üretimi bazı markalar özelinde yine yurtdışından sağlanmaktadır. FOM | Far Onarım Merkezi an itibariyle 180’in üzerinde en üst segmentten orta segmente kadar far camı ve far kasasını stoklarında bulundurmaktadır. Ayrıca Far Kasa Onarımı ve Far Ayak Tamiri işlemleri de profesyonelce gerçekleştirilmektedir. Hizmet sunulan markalar arasında Porsche, Range Rover’dan Seat, Skoda, Audi A5, A6 vb. 22 araç markası far camlarının ve kasa değişimini yurtdışından getirmiş olduğu profesyonel makinalar sayesinde hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmektedir.


Milli serveti korumak nasıl olur?


%80'in üzerinde araç yedek parçasını ithal ediyoruz ve özellikle logolu orijinal yedek parçaya inanılmaz paralar ödüyoruz. Bunun çözümü artık var ve her geçen gün artan onarım kabiliyet oranı, geliştirdiği teknolojisi ile FOM | Far Onarım Merkezi artık bir çözüm noktası!

bottom of page